Zoeken

Houten hek LK03

 Levertijd: 10 - 12 weken

Misschien is dit houten hekhout wel de meest klassieke landelijke hek wat er is. Dit model hek doet het al jaren goed! Deze veel gekozen poort heeft 3 brede horizontale planken. De schoor en de staanders zijn aan de voorzijde. De middelste verticale planken steken iets uit.

Houten hekwerk op maat

Benieuwd wat de prijs is van jouw maatwerk houten hek? Kies dan hieronder de optie die voor jou van toepassing is en doorloop de verschillende stappen om zo jouw prijs te berekenen.

Start de calculator:

Dubbel hek met looppoort incl. palen

Dubbel hek met poort en palen

Bereken

Dubbel hek inclusief palen

Dubbel hek met palen

Bereken

Enkel hek of looppoort inclusief palen

Enkel hek of looppoort met palen

Bereken

▼ Lees hieronder meer ▼

Verschil met landhek hout LK03-R

Dit model houten hek LK03 is nagenoeg gelijk met de landhek hout LK03-R. Maar waar staat de letter ‘R’ nou eigenlijk voor? Het verschil zit hem in de manier van montage. Bij de LK03 ziiten de schoor en de staanders aan de voorkant. Bij de LK03-R zie je dat de horizontale planken aan de voorkant zitten. Voor de rest zijn de twee modellen hekken gelijk aan elkaar. Overigens geldt dit voor al onze andere modellen.

Hoogtes hekwerk

We bieden dit model houten hek standaard in 3 verschillende hoogtes aan: 100, 110 en 120 cm. Dit is de maat van onderkant onderste ligger tot de bovenkant bovenste horizontele ligger. Hier steken in het midden de staanders nog een stukje bovenuit. Omdat je de houten hekken een stukje boven de grond plaatst wordt de daadwerkelijke hoogte van grond tot bovenkant hek vaak ongeveer 10 cm hoger.

Bij een hekhoogte van 110 cm (meest gekozen) krijgen de horizontale liggers een breedte van circa 23 cm. De tussenruimte bedraagt bij deze hoogte dan circa 20,5 cm. Benieuwd naar de tussenruimtes en plankbreedtes van de andere hoogtes? Of wil je een andere hoogte, bredere planken of minder tussenruimte? Laat het ons weten.

Hang -en sluitwerk

Op het houten hek LK03 zit standaard het volgende gemonteerd:

  • Twee duimhengen standaard
  • Twee vaste plaatduimen
  • Eén grondgrendel (dubbele hekken)
  • Eén overslaggrendel blank verzinkt (dubbele hekken)
  • Een boerenklinkstel RVS bij een enkele hek of looppoort

Ook bij deze houten hekken adviseren we om de optie verzwaard en verstelbaar poortbeslag te kiezen wanneer jij het hek zelf wilt kunnen verstellen. Bijna al ons beslag is ook in een zwart gecoate versie verkrijgbaar.

Montage achter of tussen de palen

Je kan je houten hekken of poorten met behulp van het verzwaarde en verstelbare poortbeslag op twee verschillende manieren monteren:

Achter de palen

Dit is verreweg de meest voorkomende manier van het plaatsen van je houten hekken of poorten aan houten palen. De achterkant van je hekken lopen ongeveer gelijk met de achterkant van je houten palen. Vanaf de voorkant gezien zijn de poorten achterin de palen gemonteerd wat een prachtig diepte-effect creeërt. Het voordeel van deze manier van monteren is dat de hekken wel 180 graden opengedraairt kunnen worden. De oog van de poortheng zit vrij dicht aan de rand van de buitenkant van de hekken.

Tussen de palen

Deze manier van monteren wordt vaak toegepast bij automatische poortbediening. Als je de hekken of poorten tussen de palen plaatst blijft de hele achterkant van de paal vrij om de poortopeners / armen aan te bevestigen. De scharnierplaten zitten dus niet in de weg. Als je op deze manier je poorten plaatst dan kunnen de poorten iets verder open dan 90 graden. De ogen van de hengen moeten minimaal 5cm vanaf de rand van de hekken komen. De meeste hekwerken voeren wij uit met onze zogenaamde ‘blokhengen’. Deze hengen hebben het oog aan de zijkant. Door de heng simpelweg om te draaien verplaats je het oog.

Klassiek model houten landhek

De landhek van hout LK03 is een echte klassieker en doet het al jaren goed. De schoonheid zit hem bij dit model in de eenvoud. Deze houten hekken kom je veel tegen bij weilanden, velden en tuinen maar steeds vaker in woonwijken bij alle soorten woningen. Ook bij nieuwbouw woningen. Een model hek waar je dus alle kanten mee op kank.

Opbouw en constructie

De opbouw en constructie van dit houten landhek is degelijk en stevig. Alle planken gaan bij ons eerst door de vandiktebank zodat ze aan beide kanten mooi vlak worden en ze allemaal dezelfde dikte krijgen. Na het schaven worden de houten planken bekantrecht. Dat betekent dat beide lange kanten van de planken worden recht gezaagd met behulp van een grote formaatzaag. De breedte van de planken is afhankelijk van de hoogte van het hek. Als de planken op de juiste breedte zijn gezaagd worden ze met een afkortzaag haaks en op de juiste lengte gezaagd.

Voordat het hekwerk in elkaar wordt gemonteerd, worden de planken nog licht opgeruwd voor een sterke hechting van de lijm. De horizontale houten liggers worden altijd met een speciale sterke lijm verlijmd op de verticale staanders. Per aansluiting komen er slotbouten in. Meestal zijn dat er twee per aansluiting maar soms is dat er ook maar één. In dat geval komt er dan een scharnierheng die ook met slotbouten vastgezet wordt.

Eikenhout of Iroko hout

Net zoals bij de meeste andere houten poorten en hekken kan je bij dit model kiezen uit eikenhout of Iroko hout. Verreweg het vaakst kiest men voor eikenhout omdat dit een gunstige prijs-kwaliteit verhouding heeft. Voor meer informatie en de verschillen tussen beide houtsoorten, klik hier.

Landhek hout op maat

Alle houten landhekken maken wij van Europees eikenhout of van Iroko hardhout. Dit landhek is in verschillende hoogtes en breedtes te verkrijgen. Als je dit model hek als loophekje besteld en deze komt los van een dubbele hek te staan, dan zouden we de bovenkant eventueel vlak kunnen maken, net zoals de LKV-03. We denken graag met je mee. Deze hekken lenen zich ook uitsteken om een tekst, naam, huisnummer of iets dergelijks in te graveren / frezen. Dit kan je niet selecteren in de calculator. Je kan ons altijd mailen of bellen voor een prijsopgave hiervan.

Onderhoud hekken

Voor hekken van hout is een goede behandeling en onderhoud belangrijk. Hiermee heb je langer plezier van je hekwerk omdat ze mooier en rechter blijven. Maar dat niet alleen, je hekwerk gaat ook langer mee. Met het ook op duurzaamheid is goed onderhoud dus belangrijk. Lees hier meer over het belang van onderhoud en waarmee je houten poorten het beste kan behandelen. Zeker bij eiken palen adviseren wij om deze gedeeltelijk te behandelen en te onderhouden met een goede houtteer (bij voorkeur een natuurlijke teer).