Zoeken

Houten hek LK03

 Levertijd: 4 a 6 weken

Houten hekwerk op maat

Benieuwd wat de prijs is van jouw maatwerk houten hek? Kies dan hieronder de optie die voor jou van toepassing is en doorloop de verschillende stappen om zo jouw prijs te berekenen.

Start de calculator:

Dubbel hek met looppoort incl. palen

Dubbel hek met poort en palen

Bereken

Dubbel hek inclusief palen

Dubbel hek met palen

Bereken

Enkel hek of looppoort inclusief palen

Enkel hek of looppoort met palen

Bereken

▼ Lees hieronder meer ▼

Klassiek model houten landhek

De landhek van hout LK03 is een echte klassieker en doet het al jaren goed. De schoonheid zit hem bij dit model in de eenvoud. Deze houten hekken kom je veel tegen bij weilanden, velden en tuinen maar steeds vaker in woonwijken bij alle soorten woningen. Ook bij nieuwbouw woningen. Een model hek waar je dus alle kanten mee op kank.

Verschil met landhek hout LK03-R

Dit model houten hek LK03 is nagenoeg gelijk met de landhek hout LK03-R. Maar waar staat de letter ‘R’ nou eigenlijk voor? Het verschil zit hem in de manier van montage. Bij de LK03 ziiten de schoor en de staanders aan de voorkant. Bij de LK03-R zie je dat de horizontale planken aan de voorkant zitten. Voor de rest zijn de twee modellen hekken gelijk aan elkaar. Overigens geldt dit voor al onze andere modellen.

Vaste hekken met losse planken

Wil je een vast hekwerk van drie (of meer) horizontale planken? In een rechte lijn of schuin aflopend richting een sloot bijvoorbeeld? Dat kan! In combinatie met een beweegbaar hekwerk kan je ook losse palen en planken bestellen. Op de pagina van de planken geven we uitgebreid uitleg over de mogelijkheden en kan je planken bestellen. Als je losse planken mee besteld, dan zagen wij deze naar de juiste breedte van de planken van de poorten zodat deze gelijk zijn. Zit de juiste breedte er niet bij? Bestel dan de eerstvolgende bredere maat. De lengtes variëren per breedte plank.

Hoogte poortBreedte liggers
90 cm18 cm
100 cm20 cm
110 cm23 cm
120 cm25 cm

Hoogtes hekwerk

We bieden dit model houten hek standaard in 3 verschillende hoogtes aan: 90, 100, 110 en 120 cm. Dit is de maat van onderkant onderste ligger tot de bovenkant bovenste horizontele ligger. Hier steken in het midden de staanders nog een stukje bovenuit. Omdat je de houten hekken een stukje boven de grond plaatst wordt de daadwerkelijke hoogte van grond tot bovenkant hek vaak ongeveer 10 cm hoger.

Bij een hekhoogte van 110 cm (meest gekozen) krijgen de horizontale liggers een breedte van circa 23 cm. De tussenruimte bedraagt bij deze hoogte dan circa 20,5 cm. Benieuwd naar de tussenruimtes en plankbreedtes van de andere hoogtes? Vraag het ons of bereken het zelf met de plankbreedtes uit bovenstaand overzicht.

Wil je een andere hoogte, bredere planken of minder tussenruimte? Laat het ons weten. We denken graag met je mee!

Hang -en sluitwerk

Op het houten hek LK03 zit standaard het volgende gemonteerd:

  • Twee duimhengen standaard
  • Twee vaste plaatduimen
  • Eén grondgrendel (dubbele hekken)
  • Eén robuuste overslaggrendel blank verzinkt (dubbele hekken)
  • Een boerenklinkstel RVS bij een enkele hek of looppoort

Ook bij deze houten hekken adviseren we om de optie verzwaard en verstelbaar poortbeslag te kiezen wanneer jij het hek zelf wilt kunnen verstellen. Bijna al ons beslag is ook in een zwart gecoate versie verkrijgbaar.

Montage achter of tussen de palen

Je kan je houten hekken of poorten met behulp van het verzwaarde en verstelbare poortbeslag op twee verschillende manieren monteren:

Achter de palen

Dit is verreweg de meest voorkomende manier van het plaatsen van je houten hekken of poorten aan houten palen. De achterkant van je hekken lopen ongeveer gelijk met de achterkant van je houten palen. Vanaf de voorkant gezien zijn de poorten achterin de palen gemonteerd wat een prachtig diepte-effect creëert. Het voordeel van deze manier van monteren is dat de hekken wel 180 graden opengedraaid kunnen worden. De oog van de poortheng zit vrij dicht aan de rand van de buitenkant van de hekken.

Tussen de palen

Deze manier van monteren wordt vaak toegepast bij automatische poortbediening. Als je de hekken of poorten tussen de palen plaatst blijft de hele achterkant van de paal vrij om de poortopeners / armen aan te bevestigen. De scharnierplaten zitten dus niet in de weg. Als je op deze manier je poorten plaatst dan kunnen de poorten iets verder open dan 90 graden. De ogen van de hengen moeten minimaal 5cm vanaf de rand van de hekken komen. De meeste hekwerken voeren wij uit met onze zogenaamde ‘blokhengen’. Deze hengen hebben het oog aan de zijkant. Door de heng simpelweg om te draaien verplaats je het oog.

Opbouw en constructie

De opbouw en constructie van dit houten landhek is degelijk en stevig. Alle planken gaan bij ons eerst door de vandiktebank zodat ze aan beide kanten mooi vlak worden en ze allemaal dezelfde dikte krijgen. Na het schaven worden de houten planken bekantrecht. Dat betekent dat beide lange kanten van de planken worden recht gezaagd met behulp van een grote formaatzaag. De breedte van de planken is afhankelijk van de hoogte van het hek. Als de planken op de juiste breedte zijn gezaagd worden ze met een afkortzaag haaks en op de juiste lengte gezaagd.

Voordat het hekwerk in elkaar wordt gemonteerd, worden de planken nog licht opgeruwd voor een sterke hechting van de lijm. De horizontale houten liggers worden altijd met een speciale sterke lijm verlijmd op de verticale staanders. Per aansluiting komen er slotbouten in. Meestal zijn dat er twee per aansluiting maar soms is dat er ook maar één. In dat geval komt er dan een scharnierheng die ook met slotbouten vastgezet wordt.

Eikenhout of Iroko hout

Net zoals bij de meeste andere houten poorten en hekken kan je bij dit model kiezen uit eikenhout of Iroko hout. Verreweg het vaakst kiest men voor eikenhout omdat dit een gunstige prijs-kwaliteit verhouding heeft. Voor meer informatie en de verschillen tussen beide houtsoorten, klik hier.

Houtsoorten palen

Als je een paar mooie en degelijke poorten hebt dan wil je daar natuurlijk ook mooie houten palen bij. Tenzij je poort aan stenen of betonnen pilaar of muur komt, in dat geval zijn palen niet altijd nodig. Echter in sommige gevallen komt er toch een paal tegen een muur. We hebben keuze uit twee soorten hout voor palen: Eikenhout en Azobé hout. Beide houtsoorten zijn in meerdere diktes verkrijgbaar.

Houtsoort / dikte paal12x12cm15x15cm18x18cm20x20cm
Eikenhout
Azobé

In levensduur wint Azobé hout het van eikenhout. Azobé valt onder duurzaamheidscategorie 1 en wordt veelvuldig toegepast bij sluizen en bootsteigers. Eikenhout is altijd nog het meeste toegepaste houtsoort voor palen bij houten poorten. Door het eikenhout deels te behandelen met een goede houtteer (tot ongeveer 10 cm boven de grond) geef je het hout bescherming tegen vocht en zuurstof. De combinatie van vocht en zuurstof zorgt namelijk voor houtrot. Om de levensduur van eiken palen te verlengen kan je de palen om de 2 à 3 jaar een stukje (10-15 cm) uitgraven, dit goed laten drogen waarna je weer een laagje teer aanbrengt. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke houtteer! Palen van Azobé hout hoeven niet met een houtteer behandeld te worden.

Plaatsing poorten

De plaatsing van houten poorten aan houten staanders of een muur of pilaar kan beste een ingewikkelde klus zijn. Maar als je een beetje handig bent komt je een heel eind! Zeker met behulp van de video plaatsing houten hekwerk die we voor je online hebben gezet. Deze video helpt je stap voor stap door het plaatsingsproces, van begin tot eind. Mocht dit te ingewikkeld voor je zijn of je hebt er gewoon geen zin in of tijd voor om het zelf te doen, geen probleem, wij helpen je hier graag mee! Onze handige jongens doen dit graag en zorgen ervoor dat er binnen een dag of soms halve dag een mooi hekwerk staat!

Tip bij het plaatsen van de palen: Nadat je het gat hebt gegraven en de paal erin hebt getild, vul dan de onderste helft op met droge betonmortel. Bij ruime gaten kan je er ook wat puin, stenen of (halve) stoeptegels bij in gooien. Nu kan je de paal nog goed uitrichten. Als je zeker weet dat de paal goed staat vul je het gat met afwisselend water en betonmortel dat zich direct mengt in het water. Met een stokje kan je het nog even goed mengen. Betonmortel bestel je eenvoudig mee in onze webshop.

Landhek hout op maat

Alle houten landhekken maken wij van Europees eikenhout of van Iroko hardhout. Dit landhek is in verschillende hoogtes en breedtes te verkrijgen. Als je dit model hek als loophekje besteld en deze komt los van een dubbele hek te staan, dan zouden we de bovenkant eventueel vlak kunnen maken, net zoals de LKV-03. We denken graag met je mee. Deze hekken lenen zich ook uitsteken om een tekst, naam, huisnummer of iets dergelijks in te graveren / frezen. Dit kan je niet selecteren in de calculator. Je kan ons altijd mailen of bellen voor een prijsopgave hiervan.

Onderhoud hekken

Voor hekken van hout is een goede behandeling en onderhoud belangrijk. Hiermee heb je langer plezier van je hekwerk omdat ze mooier en rechter blijven. Maar dat niet alleen, je hekwerk gaat ook langer mee. Met het ook op duurzaamheid is goed onderhoud dus belangrijk. Lees hier meer over het belang van onderhoud en waarmee je houten poorten het beste kan behandelen. Zeker bij eiken palen adviseren wij om deze gedeeltelijk te behandelen en te onderhouden met een goede houtteer (bij voorkeur een natuurlijke teer).

Samenwerking Trees For All

Wij houden van hout en dus ook van bomen. Wij gebruiken materiaal uit de natuur en willen daarom ook weer iets teruggeven aan de natuur. Voor elk verkocht hekdeel laten wij de organisatie Trees For All een boom planten. Bestel je een dubbele poort met loophek ernaast dan betekent dit dat we 3 bomen laten planten. Op deze manier geven wij meer terug aan de natuur dan dat we gebruiken. Onze wereld heeft namelijk meer bomen en bos nodig. Daarom kiezen wij voor deze prachtige samenwering met Trees for All. Voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.