Zoeken

Landhek van hout LKV03

 Levertijd: 4 a 6 weken

Jij houdt van stoer en eenvoud? Dan ben je bij dit landhek van eikenhout of Iroko hardhout op het juiste adres. De stoerheid van dit landhek van eikenhout zit hem in zijn eenvoud. De drie prachtige brede horizontale eikenhouten planken maken dit hek stoer en robuust. Zowel de bovenkant als de onderkant zijn vlak. Dit hek past goed bij een ingang naar een weiland of op een oprit van een woning. De LKV03 lijkt sprekend op de LK03. Het verschil zit hem in de middelste verticale eiken planken die iets uitsteken.

Zelf dit landhek samenstellen naar jouw wensen? Start de calculator door hieronder jouw optie te selecteren. Prijzen zijn inclusief btw.

Selecteer optie:

Dubbel hek met looppoort incl. palen

Dubbel hek met poort en palen

Bereken

Dubbel hek inclusief palen

Dubbel hek met palen

Bereken

Enkel hek of looppoort inclusief palen

Enkel hek of looppoort met palen

Bereken

▼ Lees hieronder meer ▼

Eenvoudig model landhek van hout

De landhek van hout LK03 is een echte klassieker en doet het al jaren goed. De schoonheid zit hem bij dit model in de eenvoud. Deze houten hekken kom je veel tegen bij weilanden, velden en tuinen maar steeds vaker in woonwijken bij alle soorten woningen. Ook bij nieuwbouw woningen. Een model hek waar je dus alle kanten mee op kank.

Verschil met landhek hout LK03

Dit landhek van hout lijkt erg op de LK03. De plankbreedtes en tussenruimtes zijn gelijk aan elkaar. (Dat geldt overigens ook voor de LK03-R | LKD03-R.) Het verschil met de LK03 zit hem in de binnenste staander. Deze is bij dit model gelijk met de bovenkant van de bovenste ligger waardoor de hele bovenkant vlak is. Bij de LK03 steekt de binnenste staander een paar centimeter uit. Als je een enkel hekje besteld dan is het vaak mooier om het model LKV03 te kiezen.

Vaste hekken met losse planken

Wil je een vast hekwerk van drie (of meer) horizontale planken? In een rechte lijn of schuin aflopend richting een sloot bijvoorbeeld? Dat kan! In combinatie met een beweegbaar hekwerk kan je ook losse palen en planken bestellen. Op de pagina van de planken geven we uitgebreid uitleg over de mogelijkheden en kan je planken bestellen. Als je losse planken mee besteld, dan zagen wij deze naar de juiste breedte van de planken van de poorten zodat deze gelijk zijn. Zit de juiste breedte er niet bij? Bestel dan de eerstvolgende bredere maat. De lengtes variëren per breedte plank.

Hoogte poortBreedte liggers
90 cm18 cm
100 cm20 cm
110 cm23 cm
120 cm25 cm

Hoogtes hekwerk

We bieden dit model houten hek standaard in 3 verschillende hoogtes aan: 90, 100, 110 en 120 cm. Dit is de maat van onderkant onderste ligger tot de bovenkant bovenste horizontele ligger. Hier steken in het midden de staanders nog een stukje bovenuit. Omdat je de houten hekken een stukje boven de grond plaatst wordt de daadwerkelijke hoogte van grond tot bovenkant hek vaak ongeveer 10 cm hoger.

Bij een hekhoogte van 110 cm (meest gekozen) krijgen de horizontale liggers een breedte van circa 23 cm. De tussenruimte bedraagt bij deze hoogte dan circa 20,5 cm. Benieuwd naar de tussenruimtes en plankbreedtes van de andere hoogtes? Vraag het ons of bereken het zelf met de plankbreedtes uit bovenstaand overzicht.

Wil je een andere hoogte, bredere planken of minder tussenruimte? Laat het ons weten. We denken graag met je mee!

Opbouw en constructie

De opbouw en constructie van dit houten landhek is degelijk en stevig. Alle planken gaan bij ons eerst door de vandiktebank zodat ze aan beide kanten mooi vlak worden en ze allemaal dezelfde dikte krijgen. Na het schaven worden de houten planken bekantrecht. Dat betekent dat beide lange kanten van de planken worden recht gezaagd met behulp van een grote formaatzaag. De breedte van de planken is afhankelijk van de hoogte van het hek. Als de planken op de juiste breedte zijn gezaagd worden ze met een afkortzaag haaks en op de juiste lengte gezaagd.

Voordat de landhekken in elkaar wordt gemonteerd, worden de planken nog licht opgeruwd voor een sterke hechting van de lijm. De horizontale houten liggers worden altijd met een speciale sterke lijm verlijmd op de verticale staanders. Per aansluiting komen er slotbouten in. Meestal zijn dat er twee per aansluiting maar soms is dat er ook maar één. In dat geval komt er dan een scharnierheng die ook met slotbouten vastgezet wordt.

Hang -en sluitwerk

Op het landhek van hout LKV03 zit standaard het volgende hekbeslag bij inbegrepen:

  • Twee standaard duimhengen
  • Twee vaste plaatduimen
  • Eén grondgrendel bij dubbele landhekken
  • Eén robuuste overslaggrendel blank verzinkt bij dubbele landhekken
  • Een boerenklinkstel RVS bij een enkel landhek of looppoort

Ook bij deze houten landhekken adviseren we om de optie verzwaard en verstelbaar poortbeslag te kiezen wanneer jij het hek zelf wilt kunnen verstellen. Bijna al ons beslag is ook in een zwart gecoate versie verkrijgbaar.

Bevestiging achter of tussen de palen

Je kan je landhekken van hout met behulp van het verzwaarde en verstelbare poortbeslag op twee verschillende manieren monteren:

Achter de palen

Dit is verreweg de meest voorkomende manier van het plaatsen van je houten landhekken of poorten aan houten palen. De achterkant van je hekken lopen ongeveer gelijk met de achterkant van je houten palen. Vanaf de voorkant gezien zijn de poorten achterin de palen gemonteerd wat een prachtig diepte-effect creëert. Het voordeel van deze manier van monteren is dat de hekken wel 180 graden opengedraaid kunnen worden. De oog van de poortheng zit vrij dicht aan de rand van de buitenkant van de hekken.

Tussen de palen

Deze manier van monteren wordt vaak toegepast bij automatische poortbediening. Als je de hekken of poorten tussen de palen plaatst blijft de hele achterkant van de paal vrij om de poortopeners / armen aan te bevestigen. De scharnierplaten zitten dus niet in de weg. Als je op deze manier je poorten plaatst dan kunnen de poorten iets verder open dan 90 graden. De ogen van de hengen moeten minimaal 5cm vanaf de rand van de hekken komen. De meeste hekwerken voeren wij uit met onze zogenaamde ‘blokhengen’. Deze hengen hebben het oog aan de zijkant. Door de heng simpelweg om te draaien verplaats je het oog.

Eikenhout of Iroko hout

Net zoals bij de meeste andere houten poorten en hekken kan je bij dit model kiezen uit eikenhout of Iroko hout. Verreweg het vaakst kiest men voor eikenhout omdat dit een gunstige prijs-kwaliteit verhouding heeft. Voor meer informatie en de verschillen tussen beide houtsoorten, klik hier.

V.L.N.R. Eiken | Iroko | Azobé

Houtsoorten palen

Als je een paar mooie en degelijke landhekken hebt dan wil je daar natuurlijk ook mooie houten palen bij. Tenzij je poort aan stenen of betonnen pilaar of muur komt, in dat geval zijn palen niet altijd nodig. Echter in sommige gevallen komt er toch een paal tegen een muur. We hebben keuze uit twee soorten hout voor palen: Eikenhout en Azobé hout. Beide houtsoorten zijn in meerdere diktes verkrijgbaar.

Houtsoort / dikte paal12x12cm15x15cm18x18cm20x20cm
Eikenhout
Azobé

In levensduur wint Azobé hout het van eikenhout. Azobé valt onder duurzaamheidscategorie 1 en wordt veelvuldig toegepast bij sluizen en bootsteigers. Eikenhout is altijd nog het meeste toegepaste houtsoort voor palen bij houten poorten. Door het eikenhout deels te behandelen met een goede houtteer (tot ongeveer 10 cm boven de grond) geef je het hout bescherming tegen vocht en zuurstof. De combinatie van vocht en zuurstof zorgt namelijk voor houtrot. Om de levensduur van eiken palen te verlengen kan je de palen om de 2 à 3 jaar een stukje (10-15 cm) uitgraven, dit goed laten drogen waarna je weer een laagje teer aanbrengt. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke houtteer! Palen van Azobé hout hoeven niet met een houtteer behandeld te worden.

Plaatsing landhek van hout

De plaatsing van een landhek van hout aan houten staanders of een muur of pilaar kan beste een ingewikkelde klus zijn. Maar als je een beetje handig bent komt je een heel eind! Zeker met behulp van de video plaatsing houten hekwerk die we voor je online hebben gezet. Deze video helpt je stap voor stap door het plaatsingsproces, van begin tot eind. Mocht dit te ingewikkeld voor je zijn of je hebt er gewoon geen zin in of tijd voor om het zelf te doen, geen probleem, wij helpen je hier graag mee! Onze handige jongens doen dit graag en zorgen ervoor dat er binnen een dag of soms halve dag een mooi hekwerk staat!

Tip bij het plaatsen van de palen: Nadat je het gat hebt gegraven en de paal erin hebt getild, vul dan de onderste helft op met droge betonmortel. Bij ruime gaten kan je er ook wat puin, stenen of (halve) stoeptegels bij in gooien. Nu kan je de paal nog goed uitrichten. Als je zeker weet dat de paal goed staat vul je het gat met afwisselend water en betonmortel dat zich direct mengt in het water. Met een stokje kan je het nog even goed mengen. Betonmortel bestel je eenvoudig mee in onze webshop.

Onderhoud hekken

Voor hekken van hout is een goede behandeling en onderhoud belangrijk. Hiermee heb je langer plezier van je hekwerk omdat ze mooier en rechter blijven. Maar dat niet alleen, je hekwerk gaat ook langer mee. Met het ook op duurzaamheid is goed onderhoud dus belangrijk. Lees hier meer over het belang van onderhoud en waarmee je houten poorten het beste kan behandelen. Zeker bij eiken palen adviseren wij om deze gedeeltelijk te behandelen en te onderhouden met een goede houtteer (bij voorkeur een natuurlijke teer).

Samenwerking Trees For All

Wij houden van hout en dus ook van bomen. Wij gebruiken materiaal uit de natuur en willen daarom ook weer iets teruggeven aan de natuur. Voor elk verkocht hekdeel laten wij de organisatie Trees For All een boom planten. Bestel je een dubbele poort met loophek ernaast dan betekent dit dat we 3 bomen laten planten. Op deze manier geven wij meer terug aan de natuur dan dat we gebruiken. Onze wereld heeft namelijk meer bomen en bos nodig. Daarom kiezen wij voor deze prachtige samenwering met Trees for All. Voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.

Landhek van hout op maat

Naar welke kant moet het hek draaien? Mooie eikenhouten palen erbij of heb je al iets waaraan de hekken gemonteerd kunnen worden? Wil je dat we de poorten naar je opsturen of kom je ze liever ophalen? Plaats je de hekken zelf of gaan wij dat voor je doen? Wil je zwaarder en verstelbare hengen wat wij zeker adviseren? Dit zijn allemaal opties voor jouw landhek op maat. Met onze calculator bereken je snel en eenvoudig de prijs voor een hek naar jouw wensen.