Nieuw in ons assortiment: natuurlijk houtteer!

Onderhoud verlengt de levensduur van je houten poorten

De houten hekken en poorten van Royal Fence op je inrit of erf zijn - naast veilig en praktisch - een lust voor het oog. En dat wil je natuurlijk zo houden! Om de werking en vergrijzing te beperken behandel je je houten hek met een goede lazuur of beits. Maar vergeet niet dat ook de eiken hardhouten palen in de grond beschermd moeten worden. Hout is een natuurproduct en nooit volledig vormvast, het leeft en is onderhevig aan de omgeving. Vocht en zuurstof in de grond veroorzaken houtrot van de eikenhouten palen. Daarnaast tasten schimmels, algen en insecten in de grond het hout aan.

Verduurzaming van onze middelen

Royal Fence staat voor duurzaamheid. Wij maken graag prachtige houten poorten op maat en doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zo werken wij zo veel mogelijk met duurzame houtsoorten en zijn ook altijd op zoek naar milieuvriendelijke middelen en materialen. Nu zijn we overgestapt van bitumen teer op natuurlijk houtteer! Het Stockholmer teer (Äkta trätjära) van Bohus Coatings is minstens zo goed voor het hout maar wel veel beter voor de aardbodem.

100% natuurproduct

In tegenstelling tot bitumen is de Stockholmer houtteer een natuurproduct. De houtteer wordt verkregen door pyrolyse van (met name) de grove den. Hierbij wordt dennenhout ontleed door het te verhitten tot zeer hoge temperaturen zonder dat er zuurstof bij kan komen. Tijdens dit proces ontstaat onder andere teer. Dit natuurlijke teer is schimmelwerend, beschermt tegen houtrot, uitdroging, scheurvorming en insectenvraat. Verder bevat dit teer nog andere waardevolle eigenschappen, zo is het weerbestendig, ademend en impregnerend. Kortom, de ideale bescherming voor je eikenhouten palen.

Bescherm je palen tegen houtrot

Om houtrot te voorkomen is het raadzaam om één keer in de twee jaar de eiken palen te voorzien van een nieuwe laag teer. Dit doe je door de grond rondom de palen ongeveer 10 cm uit te graven in een zonnige en droge periode van het jaar. Nog dieper in de grond is nauwelijks zuurstof aanwezig waardoor het rottingsproces daar minimaal is en behandeling minder van belang is. Nadat je de palen even hebt laten drogen breng je een laagje houtteer over de bestaande laag teer aan met een kwast of bokkenpoot. Zodra de nieuwe laag teer droog is kan de grond rondom de palen weer worden opgevuld. Door de palen consequent te behandelen met houtteer wordt het hout bij iedere behandeling verder verzadigd. Dit zorgt ervoor dat het hout van de palen altijd beschermd zijn en het rottingsproces wordt voorkomen.

Blijf je palen onderhouden

Heb je een houten poort of hek door Royal Fence laten plaatsen? Dan is de kans groot dat wij de palen al voor je hebben behandeld met beschermend teer. Was de aanschaf al langer dan een jaar geleden? Of ontbreekt er een beschermende laag op jouw eikenhouten palen? Dan wordt het tijd voor een onderhoudsbehandeling van je ondergrondse palen met natuurlijk houtteer! Bestel hier je natuurlijke Stockholmer houtteer.