Zoeken

Betonmortel voor je houten palen

Palen voor houten poorten zet je stevig in de grond door de gaten te vullen met betonmortel van Sakrete. Je kan hierin kiezen voor gewone kant-en-klare betonmortel. Voor de snelle werkers is er de snelbetonmortel.

Houten palen plaatsen in beton

Het plaatsen en stellen van houten palen is eenvoudiger dan je denkt. Begin met het graven van de gaten. Maak de gaten ongeveer 10 cm groter dan de dikte van je palen. Hiermee heb je straks wat speling als je de palen in de grond zet. Zorg ervoor dat de de gaten mooi recht zijn. Controleer geregeld met een lange waterpas of je nog steeds recht naar beneden gaat. Het gebeurt dikwijls dat je ongemerkt schuin graaft. Maak de gaten ongeveer 80 tot 90 cm diep. Voor lichte looppoorten, hekjes en vaste hekken kan je de gaten iets minder diep maken.

Als je de gaten gemaakt hebt kan je de palen in de gaten zetten. Zet eikenhouten palen altijd bij voorkeur een natuurlijke teer. Stel de paal waterpas en richt deze goed uit zodat ze mooi recht in lijn staan met de andere paal of palen. Zorg er dus ook voor dat de voorkanten van de palen in een mooie rechte lijn staan en dat ze niet gedraaid in het gat komen. Voeg nu droge betonmortel toe tot ongeveer de helft van het gat. Draai en schud de paal een beetje zodat de mortel wat inzakt. Controleer de houten paal weer of deze nog in lijn en waterpas staat.

Voeg nu water toe tot het gat ongeveer 3/4 gevuld is (1/2 droge mortel en 1/4 water erop). De droge mortel zakt nu nog iets verder is door het gewicht van het water. Vul nu het gat met betonmortel. Dit mengt zich vanzelf met het water. Zo nodig doe je er nog wat water bij. Met een stokje of pin kan je de mortel nog wat roeren en mengen. Vul het gat tot ongeveer 10 cm onder de maailijn. Dat is handig als je nog wat straatwerk wilt aanbrengen. Maar ook als je na een jaar of 2 jaar nog even wat houtteer wilt aanbrengen voor het onderhoud.

Tip 1: Je kan ook wat (halve) stoeptegels of ander soort stenen bij de natte betonmortel in drukken. Dit wordt dan onderdeel van de betonklomp. Dit scheelt je weer betonmortel. Je gebruikt per paal vaak 1 à 2 zakken betonmortel.

Tip 2: Wil je dat het beton snel droogt zodat je binnen een uur je houten poorten kan ophangen? Neem dan voor de bovenste laag mortel de snelbetonmortel. Bij toepassing van de juiste buitentemperatuur is deze morten in een mum van tijd droog.