Zoeken

Azobé -en Eikenhouten palen en balken

Op zoek naar eikenhouten of Azobé hardhouten palen of balken? Eikenhouten en Azobé balken zijn geschikt voor vele buitentoepassingen, waaronder afrastering, omheining, toegangspoorten, hekken en zelfs tuinmeubilair. De palen van Royal Fence zijn van duurzaam eikenhout of Azobé hardhout. De palen geven een karakteristieke uitstraling. Behandel eiken palen altijd met een Natuurlijke Houtteer om houtrot net onder de grond tegen te gaan.

Hier vind je ook diverse soorten latten als aanslaglat of om kieren tussen houten palen en poorten te dichten of om elektrakabels mee weg te werken.

Lees hier meer over de eigenschappen van de verschillende houtsoorten.

Azobé -en eikenhouten palen op maat

Bij Royal Fence kun je terecht voor eikenhouten palen op maat. De meest verkochte palen zijn de eikenhouten balken van 18×18 centimeter. Wij leveren palen en balken in verschillende afmetingen zoals 15x15 cm en 20x20 cm. Standaard lengtes zijn over het algemeen 200 | 250 | 300 cm. Alle palen worden grondig geschuurd en voorzien van een diamantkop (puntdakje). Dit staat niet alleen mooi maar het heeft ook nog eens een belangrijke functie: Het voorkomt dat er regenwater op blijft staan. Onze balken zijn ook nog eens voordelig. Bekijk de mogelijkheden.

Onderhoud en bescherming

Het deel wat boven de grond uitsteekt kan je behandelen met een natuurlijk middel zoals de Natunol Natuurlijke Impregneermiddel. Wil je de palen liever zwart maken zoals je vaak bij schuttingen en overkappingen ziet? Bestel dan de Lignostain van Böhme. Een absolute aanrader! Slechts 1 laag aanbrengen en klaar!

Houten palen plaatsen in beton

Het plaatsen en stellen van houten palen is makkelijker dan je denkt. Begin met het graven van de gaten. Maak de gaten ongeveer 10 cm groter dan de dikte van je palen. Hiermee heb je straks wat speling als je de palen in de grond zet. Zorg ervoor dat de de gaten mooi recht zijn. Controleer geregeld met een lange waterpas of je nog steeds recht naar beneden gaat. Het gebeurt dikwijls dat je ongemerkt schuin graaft. Maak de gaten ongeveer 80 tot 90 cm diep. Voor lichte looppoorten, hekjes en vaste hekken kan je de gaten iets minder diep maken.

Als je de gaten gemaakt hebt kan je de palen in de gaten zetten. Zet eikenhouten palen altijd bij voorkeur een natuurlijke teer. Stel de paal waterpas en richt deze goed uit zodat ze mooi recht in lijn staan met de andere paal of palen. Zorg er dus ook voor dat de voorkanten van de palen in een mooie rechte lijn staan en dat ze niet gedraaid in het gat komen. Voeg nu droge betonmortel toe tot ongeveer de helft van het gat. Draai en schud de paal een beetje zodat de mortel wat inzakt. Controleer de houten paal weer of deze nog in lijn en waterpas staat.

Voeg nu water toe tot het gat ongeveer 3/4 gevuld is (1/2 droge mortel en 1/4 water erop). De droge mortel zakt nu nog iets verder is door het gewicht van het water. Vul nu het gat met betonmortel. Dit mengt zich vanzelf met het water. Zo nodig doe je er nog wat water bij. Met een stokje of pin kan je de mortel nog wat roeren en mengen. Vul het gat tot ongeveer 10 cm onder de maailijn. Dat is handig als je nog wat straatwerk wilt aanbrengen. Maar ook als je na een jaar of 2 jaar nog even wat houtteer wilt aanbrengen voor het onderhoud.

Tip 1: Je kan ook wat (halve) stoeptegels of ander soort stenen bij de natte betonmortel in drukken. Dit wordt dan onderdeel van de betonklomp. Dit scheelt je weer betonmortel. Je gebruikt per paal vaak 1 à 2 zakken betonmortel.

Tip 2: Wil je dat het beton snel droogt zodat je binnen een uur je houten poorten kan ophangen? Neem dan voor de bovenste laag mortel de snelbetonmortel. Bij toepassing van de juiste buitentemperatuur is deze morten in een mum van tijd droog.