Hoe onderhoud ik mijn houten hek?

Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige houten hek? Het is een natuurproduct dat een warme sfeer aan je huis en tuin geeft. Er is keuze uit talloze modellen en maten en voor elke ruimte is er een passende stijl. Modern of klassiek, open of gesloten, robuust of verfijnd. Om het hout mooi te houden, is het wel belangrijk om het hout te voeden en te voorzien van een impregneerlaag. Hout werkt namelijk altijd. En buiten heb je ook nog eens te maken met weersomstandigheden: kou, hitte, vocht en droogte. In dit artikel lees je meer over hout en de behandeling van jouw maatwerk houten hek of tuinpoort.

De werking van hout

Hout is een prachtig natuurproduct. Waarom? Hout is een milieubewust product. Het is een grondstof die weer opnieuw verkregen wordt door een natuurlijk proces. Door de natuurlijke eigenschappen van hout laat het zich goed gebruiken als constructiemateriaal. Maar voor ons als consument betekent hout nog veel meer; hout straalt een natuurlijke sfeer uit, geeft warmte en ademt sfeer en nostalgie uit. Een natuurproduct als hout is nooit 100% vormvast. Door de weersinvloeden kunnen er krimp- en droogscheuren ontstaan waardoor er vervolgens een verdraaiing of kromming kan ontstaan in de hekken en poorten. Met een juiste behandeling bescherm je houten hekken, poorten, afrasteringen en andere houtproducten optimaal waarmee je scheuren, torderen en kromtrekken van het hout maximaal tegengaat.

Behandel je maatwerk houten hek met een goede (olie)beits.

Om de meeste werking te voorkomen adviseren wij het hout te behandelen met een goede onderhoudsproduct. Dit trekt in het hout en beschermt tegen weersinvloeden. Hierdoor kan het hout nagenoeg geen vocht opnemen en verdampen waardoor er veel werking wordt tegengegaan. Een zeer geschikt product is de dat ook nog eens millieuvriendlijk is is de Horsemen Onzichtbare Wasolie.

Natural look met 3-in-1 bescherming

De Horsemen Onzichtbare Wasolie met UV-filter is een houtimpregneerolie op basis van natuurlijke olie gecombineerd met natuurlijke wassen en gemalen glas. Het penetreert zeer goed in het hout en heeft een voedende, vochtwerende en ademende werking en beschermen het hout op natuurlijke wijze tegen vocht, UV-straling, schimmelaantasting, wespenaantasting, schimmels en algen. Tevens wordt het hout beschermd tegen uitdroging en gaat scheurvorming tegen. Met 2 lagen op je nieuw hekwerk ben je al klaar. Uiteraard is het verstandig om het door de jaren heen te blijven onderhouden.

Hekwerk zwart beitsen

Om je hekwerk dekkend zwart te krijgen, kan je kiezen voor de Horsemen Woodcare Finse Kookverf zwart. Dit is een watergedragen prachtige kwalitatief zeer hoogwaardige houtbeits op basis van natuurlijke grondstoffen en gecombineerd met natuurlijke wassen. Het is een 100% natuurlijke beits, gebaseerd op een 300 jaar oude, Finse traditie gecombineerd met onze, nieuw ontwikkelde wastechnologie. Een absolute aanrader! Lees onderaan op de productpagina meer over deze Finse traditie.