Hoe onderhoud ik mijn houten hek?

Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige houten hek? Het is een natuurproduct dat een warme sfeer aan je huis en tuin geeft. Er is keuze uit talloze modellen en maten en voor elke ruimte is er een passende stijl. Modern of klassiek, open of gesloten, robuust of verfijnd. Om het hout mooi te houden, is het wel belangrijk om het hout te voeden en te voorzien van een impregneerlaag. Hout werkt namelijk altijd. En buiten heb je ook nog eens te maken met weersomstandigheden: kou, hitte, vocht en droogte. In dit artikel lees je meer over hout en de behandeling van jouw maatwerk houten hek of tuinpoort.

De werking van hout

Elk stuk hout is uniek en hout werkt. Door de verschillende weersomstandigheden ontstaan kunnen er krimp- en droogschuren ontstaan en kan het hout gaan verkleuren. Ook kan er een maatverschil voorkomen, bijvoorbeeld aan de uiteinden van latten en balken. Dit noemen wij ook wel kopscheuren.

Een natuurproduct is nooit 100% vormvast. Dit betekent dat er in jouw maatwerk houten hekken of poorten een verdraaiing of kromming kan ontstaan.

Behandel je maatwerk houten hek met een goede lazuur.

Om de meeste werking te voorkomen en het hout niet te laten vergrijzen, adviseren wij het hout te behandelen met een goede lazuur of beits met UV-blocker. Dit trekt in het hout en beschermt tegen weersinvloeden. Hierdoor kan het hout nagenoeg geen vocht opnemen en verdampen waardoor er veel werking wordt tegengegaan.

Natural look met 3-in-1 bescherming

Een zeer geschikt product is de Aqua HSL van Remmers. Aqua HSL van Remmers is een houtbeschermende impregnering en voor- en aflak in 1 product. 3-in-1-producten beschermen het hout op natuurlijke wijze tegen vocht, UV-straling, schimmelaantasting, wespenaantasting, schimmels en algen. Wist je trouwens dat 3-in-1-lazuur van Remmers tijd en geld bespaart? Na een lange standtijd, waarin de laag gelijkmatig verweert, kan het hout in de regel zonder te schuren worden herbehandeld en ziet het er weer als nieuw uit.

Wil je de houten poorten zwart maken, gebruik dan de Induline GW-310 diepzwart.

Vergrijzing met bescherming

Wanneer je eikenhouten poorten geplaatst zijn en je behandeld deze niet, gaat het hout op den duur vergrijzen. Je poorten zijn niet beschermt tegen weersinvloeden en hebben volop de gelegenheid om te werken (vervormen, kromtrekken).

De natuurlijke vergrijzing van het houtoppervlak is technisch gezien onschadelijk. Maar door de verschillende verweringstadia gebeurt dit vaak zeer onregelmatig en is esthetisch niet mooi. Bovendien werkt het hout veel meer zoals eerder beschreven. Door de houten poorten te behandelen met de Aqua HSL Grey Protect wordt een egaal grijze kleur gegenereerd. Speciale grijstinten met een bijzonder natuurlijk uiterlijk creëren en realiseren een gelijkvormige overgang van voorvergrijzing naar de natuurlijke vergrijzing van het hout. Hierdoor behouden de poorten zijn tijdloos karakter.

Laat jouw prachtige maatwerk houten hek of tuinpoort niet verslijten, kaal worden of verkleuren. Met deze tips houd je jarenlang plezier van jouw houten poort en blijft het de mooie uitstraling houden.