Hoe onderhoud ik mijn houten hek?

Ben jij de trotse eigenaar van een prachtige houten hek? Het is een natuurproduct dat een warme sfeer aan je huis en tuin geeft. Er is keuze uit talloze modellen en maten en voor elke ruimte is er een passende stijl. Modern of klassiek, open of gesloten, robuust of verfijnd. Om het hout mooi te houden, is het wel belangrijk om het hout te voeden en te voorzien van een impregneerlaag. Hout werkt namelijk altijd. En buiten heb je ook nog eens te maken met weersomstandigheden: kou, hitte, vocht en droogte. In dit artikel lees je meer over hout en de behandeling van jouw maatwerk houten hek of tuinpoort.

De werking van hout

Elk stuk hout is uniek en hout werkt. Door de verschillende weersomstandigheden ontstaan kunnen er krimp- en droogschuren ontstaan en kan het hout gaan verkleuren. Ook kan er een maatverschil voorkomen, bijvoorbeeld aan de uiteinden van latten en balken. Dit noemen wij ook wel kopscheuren.

Een natuurproduct is nooit 100% vormvast. Dit betekent dat er in jouw maatwerk houten hekken of poorten een verdraaiing of kromming kan ontstaan.

Behandel je maatwerk houten hek met een goede lazuur.

Om de meeste werking te voorkomen, is het raadzaam je houten poort te behandelen met een goede lazuur of beits. Dit trekt in het hout en beschermt tegen weersinvloeden. Hierdoor kan het hout nagenoeg geen vocht opnemen en verdampen waardoor er veel werking wordt tegengegaan.

Remmers 3-in-1 bescherming

HK-Lazuur van Remmers is een houtbeschermende impregnering en voor- en aflak in 1 product. 3-in-1-producten beschermen het hout op natuurlijke wijze tegen vocht, UV-straling, schimmelaantasting, wespenaantasting, schimmels en algen. Wist je trouwens dat 3-in-1-lazuur van Remmers tijd en geld bespaart? Na een lange standtijd, waarin de laag gelijkmatig verweert, kan het hout in de regel zonder te schuren worden herbehandeld en ziet het er weer als nieuw uit.

Laat jouw prachtige maatwerk houten hek of tuinpoort niet verslijten, kaal worden of verkleuren. Met deze tips houd je jarenlang plezier van jouw houten poort en blijft het de mooie uitstraling houden.