Zoeken

Het artikel is toegevoegd aan je winkelwagen

Horsemen Woodcare Finse kookverf voor behandeling en onderhoud houten poorten en hekken | Bestel in onze webshop

Horsemen Woodcare Finse kookverf - Natuurlook

 Levertijd: 2 - 3 werkdagen

 58,95


Bus 2,5 liter

Horsemen Woodcare Finse Kookverf - Natuurlook

Horsemencare Kookverf is een watergedragen houtbeits op basis van natuurlijke grondstoffen, gecombineerd met natuurlijke wassen en daarom nu geschikt voor het natte Nederlandse klimaat.

Ideaal voor het behandelen van alle onbehandeld gevelbetimmeringen, houten poorten en hekwerken, houten chalets of woningen, tuinhout, schuttingen, pergola’s, carports…Het is een 100% natuurlijke beits, gebaseerd op een 300 jaar oude, Finse traditie gecombineerd met de nieuw ontwikkelde wastechnologie!

Kenmerken

 • Goede penetratie door de dunne viscositeit. Veel m2 uit een liter!
 • Een ademende bescherming zodanig dat het hout, op termijn, gemakkelijk te onderhouden valt
 • Het product is 100% VOS-vrij en op basis van natuurlijke grondstoffen
 • Voor de nabehandeling, alleen gewoon stofvrij maken en zonder schuren kan men opnieuw behandelen
 • Dampdoorlatend
 • Ongevaarlijk voor hout, mens en milieu
 • Heeft een 300 jarenlange traditie
 • Maakt het hout water-en vuilafstotend op een natuurlijke wijze
 • Reukloos

Productbeschrijving

Door het toepassen van deze houtbeits wordt het hout beschermd op een natuurlijke manier; het hout kan verder ademen zodat de beits nooit kan schilferen en je hout krijgt een rustieke, matte uitstraling met een uitstekende watervastheid. De uiterst kleine wasdeeltjes, gecombineerd met de natuurlijke oliën en het pigment bezorgen je hout een jarenlange bescherming met respect voor de natuur!

Technische gegevens

 • Densiteit : 1,2
 • Geur: zwakke oliegeur
 • Viscositeit : 20”/DIN 4 mm
 • Houdbaarheid: 2 jaar in gesloten verpakking
 • Uitzicht: gekleurde vloeistof

Voorbehandeling

De ondergrond moet nieuw zijn, gereinigd en geschuurd. Indien op oud hout gewerkt wordt, gelieve de oude lagen eerst zorgvuldig te verwijderen en deze te schuren.

Gebruiksaanwijzing

 • Voor gebruik goed omroeren en enkele minuten laten rusten
 • Alleen gebruiken op nieuw, onbehandeld hout
 • Hout ontstoffen
 • Onverdund aanbrengen met brede blokborstel / kwast
 • Bij onbehandelde oppervlaktes, twee lagen aanbrengen (Geïmpregneerd hout of hout behandeld met lijnolie eerst zes maanden laten verweren alvorens te behandelen.)
 • Gebruikte materialen met water reinigen
 • Stofdroog na ongeveer 60 minuten afhankelijk van de ondergrond en de weersomstandigheden.
 • Minimaal 24 uur wachten vooraleer een tweede laag aan te brengen

De Finse Kookverf kan ook airless of airmix gespoten worden.

Onderhoud

Onderhoud is heel simpel, afvegen van stof of vuil en opnieuw behandelen, nooit meer schuren.

Verbruik

5 m2 per liter, afhankelijk van de aanbrengmethode en het zuigen van het hout. De tweede laag verbruikt wat minder. We raden toch aan minimaal twee lagen op nieuw hout aan te brengen.

Veiligheid

Dit product is volkomen veilig voor mens en milieu. Het is geclassificeerd als ongevaarlijk en bevat 0 gram oplosmiddel. Buiten bereik van kinderen en vorstvrij bewaren.

Productblad

Horsemen Woodcare Finse Kookverd Productblad

Horsemen Woodcare Finse Kookverf Veiligheidsblad

Kookverf, een eeuwenoude traditie uit Scandinavië

Al eeuwenlang wordt kookverf gemaakt door zowel de mensen zelf als ook door de schilders in Scandinavië. Gemaakt door in enkele uren een stijfsel te koken van tarwe, rogge, lijnolie en ijzeroxide pigmenten. Vooral het rood is bij ons bekend als Zweeds rood of Engels rood, daarnaast kwamen ook okergeel, bruin en zwart veel voor. Ijzeroxide uit de mijnen was het goedkoopste en daarom waren de meeste huizen rood, had men wat meer te besteden dan werd al snel voor andere kleuren en bij voorkeur wit gekozen. Doordat de lijnolie in heel kleine druppeltjes in het stijfsel geëmulgeerd raakt, kan de verf erg goed doordringen in de structuur van het hout. Omdat water de basis voor kookverf is, is de kookverf van nature oplosmiddelvrij.

Al minstens sinds 1255 komen in Scandinavië kookverven voor. Vooral de laatste 300 jaar zijn deze verven massaal toegepast op de ontelbare houten gevels in de Scandinavische landen en Noord-Duitsland.

Kookverf in Nederland en Vlaanderen

Toen begin jaren 90 de eerste kookverf producten vanuit Finland naar Nederland en België kwamen vonden veel mensen vanuit de vooruitstrevende ecologische scene* dit heel interessant. Maar wat bleek na enkele jaren? De mooie Finse kookverven gaven niet de uitstekende duurzame resultaten zoals in Scandinavië. Lag het aan de kwaliteit van het hout in Nederland en Vlaanderen? Het bleek uiteindelijk vooral te maken te hebben met het verschil in klimaat en de kwaliteit van de lucht. Bij ons zijn de winters vooral langdurig nat en is de lucht dus niet zo droog en schoon als in het hoge noorden. Ook hebben veel Nederlandse woningen en schuren geen of een te klein dakoverstek, kortom het viel vaak tegen. Er ontstond veel schimmelvorming en problemen met houtrot kwamen regelmatig voor. Toen de in Nederland ondertussen bekendste Finse natuurverffabrikant vervolgens speciaal voor Nederland als additief een aandeel pesticiden aan de verf ging toevoegen (wat nog steeds gebeurd.., de andere fabrikant gebruikt een e-nummer als conserveermiddel) hebben wij bij Groene Bouwmaterialen besloten om deze kookverven niet te verkopen. Maar gelukkig zijn er altijd mensen die blijven zoeken naar een écht goede oplossing

Nu is er eindelijk kookverf geschikt voor het Nederlandse klimaat!

Schimmel en Houtrot hebben één ding gemeen, er is vocht voor nodig. Kan je door een natuurlijke was toe te voegen, kookverf verbeteren, zodat het ook in ons klimaat een duurzame oplossing kan bieden?

Het bleek geen eenvoudige zoektocht. In de ons omringende natuur worden bladeren, gras en hout vaak beschermd door een laagje was. Zo beschermen planten en bomen zich tegen vocht, hitte, kou en schimmels. Ook zorgt was voor veerkracht en elasticiteit. Na jaren van studie, ontwikkelen en testen kreeg HorsemenCare het voor elkaar de geheimen van natuurlijke wassen te ontrafelen en om te zetten in 100% natuurlijke was emulsie bindmiddelen met eigenschappen rechtstreeks uit de natuur. Dankzij heel speciale technologieën kunnen de wasdeeltjes zo fijn gemaakt worden (let op geen nanotechnologie!) dat ze zonder toevoeging van oplosmiddelen diep in de ondergrond kunnen trekken en daardoor het onmogelijk maken dat vocht kan binnendringen. Ook aanhechting van vuil, algen en schimmels wordt zeer sterk geremd. Deze techniek wordt nu toegepast in de HorsemenCare Kookverf. De kookverf werd met deze wasemulsie technologie gemodificeerd en is vervolgens jarenlang getest in België en Nederland. Het resultaat is een perfecte 100% natuurlijke houtafwerking in de prachtige Scandinavische kleuren, geschikt voor de lage landen!

Horsemen WoodCare Finse Kookverf is dus een watergedragen houtbeits op basis van natuurlijke grondstoffen en gecombineerd met natuurlijke wassen. Ideaal voor het behandelen van alle onbehandeld tuinhout, houten poorten en hekwerken, houten chalets of woningen, gevelbetimmering, schuttingen, buitenkeukens, pergola’s, carports…Het is een 100% natuurlijke beits, gebaseerd op een eeuwenoude Scandinavische traditie gecombineerd met de nieuw ontwikkelde wastechnologie! Door het toepassen van deze houtbeits wordt het hout beschermd op een natuurlijke manier; het hout kan verder ademen zodat de beits nooit kan schilferen en je hout krijgt een rustieke, matte uitstraling met een uitstekende watervastheid. De uiterst kleine wasdeeltjes, gecombineerd met de natuurlijke oliën en het pigment bezorgen je hout een jarenlange bescherming met respect voor onze Aarde!