Zoeken

Eikenhouten schaaldeel 20 - 23cm breed

 Levertijd: 2 - 3 werkdagen


Prijs per stuk

Europees eiken schaaldeel van A-kwaliteit. Deze planken worden gezaagd uit de kern van de stam en zijn windgedroogd. Weinig noesten en fijne jaarringen. Alle planken halen we 2 keer door de vandiktebank waarna we één zijkanten bekantrechten. Als laatste handeling schuren we de planken machinaal met korrel 40. De kopse kanten zijn doorgaans afgewerkt met een seal om inscheuren tijdens het drogen te voorkomen. De planken kunnen gewoon afgekort worden.

Let op: Deze eiken houten schaaldeel heeft aan beide lange zijden krommingen. Wil je liever een schaaldeel die aan één zijde recht is? Kies dan voor deze.

Deze eikenhouten planken gebruiken wij voor onze houten poorten en hekwerken maar kunnen ook toegepast worden bij schuttingen, tuinhuisjes, blokhutten, carports en schuren.

Transportkosten bedragen altijd € 65,00. Als ze worden meebesteld bij een hekwerk dan gelden de transportkosten van het hekwerk. Voorraad onder voorbehoud. Geringe afwijkingen in dikte, breedte en lengtes (planken zijn meestal iets langer) zijn mogelijk.

Unieke maakwijze schaaldelen

Over het algemeen zijn alle schaaldelen die je op de markt tegenkomt ruw gezaagde planken waarbij de schors er vaak nog aan zit. Als je deze planken wilt gebruiken voor bijvoorbeeld een hekwerk dan loopt de houtnerf eigenlijk precies verkeerd. Omdat de schuine kanten aan de planken zitten kan je ze maar op één manier monteren en ze dus niet omdraaien. Je kan je voorstellen dat als je twee planken op elkaar monteert dat deze plank in de breedte de neiging hebben om hol te gaan staan. Maar dat is niet wat je wil. Je wil dat de planken de neiging hebben om als het ware licht bol te gaan staan. Op deze manier blijven ze mooi op elkaar zitten. Ter ondersteuning de afbeelding hieronder.

Géén schors en spinthout

Zoals bovenstaande afbeelding laat zien hebben onze schaaldelen (nagenoeg) géén spinthout en zeker geen schors. Het nadeel van schors aan schaaldelen is dat er ongedierte onder gaat zitten die vervolgens het hout kunnen aantasten. Ook kan vocht hier lang vastgehouden worden wat de levensduur negatief beïnvloedt. Spinthout is het strookje hout tussen de schors en het kernhout. Spinthout is iets lichter van kleur en ook altijd iets zachter dan het kernhout. Hierdoor is dit hout sneller een prooi voor houtworm dat zelden doordringt in kernhout. Op spinthout zie je ook altijd als eerste schimmelvorming optreden. Planken met spinthout en schors zijn dus niet echt geschikt om te verwerken in houten poorten en hekwerken.

Vaste hekken met schaaldelen

Naast een houten draaipoort kan je door middel van schaaldelen een vast hekwerk maken. Als je het model LK33-R of LK35-R - waarbij er drie of vier schaaldelen horizontaal lopen - dan kan je dit door trekken met dezelfde houten planken als de poort. Uiteraard kan dit ook zonder houten draaipoort.

Iroko hardhout

Een hardhouten poort kan je ook uitbreiden met vaste planken van Iroko hout. De prijzen hiervan zijn op te vragen maar globaal de prijs van een eikenhouten plank keer 1.5. In onderstaand geval zie je dat de drie bovenste planken schuin naar de sloot zijn door getrokken en de onderste niet. Je kan het maken zoals je het hebben wilt.

Planken recht of schuin

Planken van de vaste hekken kan je of recht (waterpas) of schuin plaatsen. Soms komt het voor dat er naast de poorten een sloot zit. De planken kan je dan schuin plaatsen. Op bovenstaande foto zie je dat de planken schuin lopen. Deze planken zijn hier tussen de palen gemonteerd. Als je de linkerpaal iets naar voren plaatst dan kan de achterste plank laten doorsteken zodat deze wat boven de sloot komt te hangen. Over de manier van monteren lees je hieronder meer.

Let er altijd op dat hoe groter de hoek wordt, hoe smaller de planken moeten worden als je ze dezelfde breedte als de dubbele poort wilt houden.

Montage tussen of op de palen

De eikenhouten planken kan je op twee verschillende manieren monteren aan je houten palen.

Tussen palen

De planken van het vaste hekwerk monteer je d.m.v. bevestigingslatten tussen de palen. Dit vraagt de nodige precisie maar het resultaat mag er ook zijn! Zelf vinden we het mooi wanneer de planken vanaf de voorkant gezien achterin de palen komen. Als je meerdere palen in een rij hebt dan lijkt het net alsof de planken door de palen heen lopen. Je krijgt een heel mooi diepte effect met deze montagewijze.

Op de palen

Een andere manier voor het monteren van de planken op de palen is door ze niet tussen maar op de palen te plaatsen. Als je de planken vanaf de voorkant gezien tegen de voorkant van de palen monteert - wat gebruikelijk is - dan krijg je een meer geheel zonder onderbrekingen van de palen. De palen staan nu immers achter de planken.