Houten tuinhek

Houten tuinhek op maat gemaakt

Een tuinhek van hout geeft jouw tuin, erf of oprit echt uitstraling. Een prachtig hekwerk van hardhout, zoals eikenhout of Iroko, oogt niet alleen landelijk en stoer, maar zorgt ook voor een veilig en welkom gevoel. Onze houte tuinhekken maken wij speciaal voor jou op maat.

Verschillende soorten tuinhekken

Met hout kun je alle kanten op en onze vakmensen kunnen alles maken. Bedenk daarom goed welke stijl het beste past bij jou tuin of erf. Ga je voor een klassiek houten tuinhek of kies je toch voor een moderne uitstraling? En ga je voor fijn of houd je juist van robuust? Laat je op deze website inspireren. Staat jouw hek er niet tussen? Geen probleem! Laat ons weten wat voor model je wenst en wij gaan kijken of we dit voor je kunnen maken.

hekwerk van hardhout

Het gebruik van het juiste hout voor een tuinhek is erg belangrijk. Wij werken uitsluitend met eikenhout of Iroko. Dit zijn sterke en harde houtsoorten en daarom uitermate geschikt voor het maken van een robuust tuinhek. Beide houtsoorten kunnen tegen een stootje en zijn weersbestendig. Maar wat is het verschil?

eikenhouten tuinhek

Dit hout ken je vast wel. Het wordt veel gebruikt in de meubelindustrie. Eikenhout oogt levendig door noesten en de scheuren die soms ontstaan. Eikenhout is makkelijk te bewerken en daardoor uitermate geschikt boor het maken van houten poorten. Ons eikenhout komt uit Europa en heeft een duurzaamheidsklasse 2 (houtsoorten worden ingedeeld in categorieën van 1 tot en met 5. Hoe lager het getal, hoe duurzamer en harder het hout is). Eikenhout werkt iets meer dan Iroko hout

tuinhek van Iroko

Iroko is ten opzichte van eikenhout wat donkerder en geler (warmer) qua kleur. Het is een tropisch loofhoutsoort. Het ziet er ook fijner uit, omdat de nerven veel minder grof zijn. Het oogt daardoor rustiger. Ook noesten zul je bij iroko niet snel zien. Iroko is minder aan werking onderhevig. Ons Iroko-hout heeft een duurzaamheidsklasse van 1 of 2.

Behandeling van het hout

Iroko hout hoef je in principe niet meer te behandelen. Eikenhout bevelen we wel aan om direct na plaatsing te behandelen. Behandel je de tuinhekken niet dan zal na verloop van tijd het hout wel grijzer worden en bij met name eikenhout wat gaan werken. Wil je dit voorkomen, dan adviseren wij je tuinhek en de palen te behandelen met een goede lazuur of beist met UV-blocker. Dit trekt in het hout en beschermt tegen weersinvloeden. Hierdoor kan het hout nagenoeg geen vocht opnemen en verdampen, waardoor er veel werking wordt tegengegaan.

Je kan je houten tuinhek ook behandelen met de 3-in-1 beschermer van Aqua HSL. Deze beschermt het hout op natuurlijke wijze tegen vocht, UV-straling, schimmelaantasting, wespenaantasting, schimmels en algen. Het voordeel van deze beschermer is dat het niet veel tijd in beslag neemt en je zonder te schuren het hek opnieuw kunt behandelen.

En vind je de onregelmatigheid van de vergrijzing niet mooi? Dan kun je je houten tuinhek behandelen met Aqua HSL grey protect. De grey protect zorgt voor een mooie egale grijze kleur. Hierdoor behouden de tuinhekken hun tijdloze karakter. Meer tips om jouw tuinhek te verzorgen vind je op onze onderhoudspagina.

Interesse in een houten tuinhek?

Op zoek naar een houten tuinhek op maat? Dan zit je op deze website goed. Bekijk welk houtsoort en welk tuinhek het beste bij jou past. De calculator berekent vervolgens automatisch voor jou de prijs.