Blauwzwarte vlekken in eikenhout

Je kent ze vast wel: blauwzwarte strepen of plekken in eikenhout.
Hoe komen die erin? En misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom je ze en krijg je ze eruit?

Looizuur (Tannine)

Die vlekken ontstaan door looizuur, ook wel tannine genoemd. Eikenhout is een looizuurhoudende houtsoort. Als looizuur in nat eikenhout in aanraking komt met ijzer treedt er corrosie op en slaat het blauwzwart uit. Tannine kun je trouwens ook kennen van rode wijn. Dit wordt namelijk gebruikt voor de smaak. Daarom zit rode wijn ook vaak in eikenhouten vaten.

Zo voorkom je blauwzwarte vlekken

De oplossing om de blauwzwarte uitslag op eikenhout te voorkomen ligt voor de hand:

  • Zorg dat er geen ijzer in contact komt met je eikenhout.
    Ga bijvoorbeeld niet met een haakse slijper en ijzer in de weer in de buurt van jouw eikenhouten hek. Die kleine ijzerdeeltjes kunnen op het hout terecht komen. Als het hout dan nat wordt, bijvoorbeeld door regen, krijg je allemaal blauwzwarte puntjes op je eikenhout.

  • Komt er (noodgedwongen) wel ijzer in aanraking met het hout, zorg er dan voor dat het metaal verzinkt of gegalvaniseerd is of gebruik RVS.

  • Behandel het eikenhout. Door een beschermlaag (bijvoorbeeld een laklaag) toe te voegen, komen de ijzerdeeltjes van buitenaf niet in direct contact met het eikenhout.

Zo kom je er van af

Heb je last van blauwzwarte strepen in je eikenhout en wil je er van af? Gebruik dan een eikenbleekmiddel. Dit breng je eenvoudig aan met een kwast. Als de vlekken niet te diep zitten, verdwijnen ze als sneeuw voor de zon.