Zoeken

Verzwaarde en verstelbare hengen 60 cm zwart

 Levertijd: 2 - 3 werkdagen

 32,95


Prijs per stuk (per poort min. 2 stuks nodig)

Deze zwart gecoate verzwaarde en verstelbare poorthengen van 60 cm lang zijn misschien wel de robuuste verstelbare scharnierhengen op de markt! Hiermee kan je houten inrijpoorten, toegangspoorten, tuindeuren, draaipoorten, etc haarfijn afstellen. Niet alleen ontzettend gemakkelijk als je de houten poorten gaat plaatsen, ook later zal je hier nog heel veel ptofijt van hebben. Je hekwerk kan namelijk altijd iets gaan verzakken maar ook de werking van hout kan minimale verschillen in de hoogte teweegbrengen. Wel zo handig als je dit kan gelijktrekken door de moeren te verstellen.

Om de hengen aan je houten poorten te bevestigen kan je slotbouten kort of lang mee bestellen.

Montage poorthengen

De montage van dit zware poortbeslag gebeurt doorgaans met sterke RVS M10 houtdraadbouten die een oerdegelijke bevestiging waarborgen. Naast het haarfijn afstellen van je draaihekken, heeft dit poortbeslag ook als pluspunt dat je hekken er niet zomaar uit kan tillen wat bij de standaard hengen wel het geval is. Wel zo veilig!

Toepassing op grotere poorten

Doorgaans worden de 60 cm sterke hengen toegepast bij grotere houten toegangspoorten, draaihekwerken en tuinpoorten. Bij kleinere en lichtere houten poorten zoals looppoorten en lichtere draaihekjes adviseren wij de verzwaarde en verstelbare scharnierhengen van 30 cm.

Uitvoering

Dit poortbeslag is gegalvaniseerd waarna ze voorzien zijn van een zwarte coating. Het schroefdraad, de stelmoeren en het scharnierdeel is alleen gegalvaniseerd. De scharnierblokken die op de paal gemonteerd worden hebben een afmeting van 70 x 145 mm. In de vier hoeken zitten gaten zo’n 12 mm om ze met de houtdraadbouten vast te schroeven. Het schroefdraad van de scharnier is M24. De scharnierheng die op de beweegbare houten poort komt is 5 cm breed en 60 cm lang.

Dit verzwaarde en verstelbare poortbeslag is ook in een blank verzinkte versie te verkrijgen.

Waar bevestig je de hengen op de paal?

Het bevestigen van de poorthengen op de paal kan op twee verschillende manieren, te weten op de achterkant van de houten palen en tussen de palen. De poorten draaien dan van je af als je ervoor staat en tegen de mooie kant aankijkt. Als je de poorten naar voren wilt laten draaien (naar je toe) dan komen de hengen aan de voorkant van het hekwerk en komen de scharnierplaten aan de voorkant van of tussen de palen.

1) Achterkant palen. De scharnierplaat komt aan de achterkant van de palen. Op deze manier loopt de achterkant van de poorten ongeveer gelijk met de achterkant van de houten palen. Je kan de scharnierplaat van de poorthengen ongeveer een halve centimeter van de binnenkant van de houten palen bevestigen.

2) Tussen de palen. Nu komt de scharnierplaat tussen de palen. Veelal monteer je de scharnier dan zover mogelijk achterin de houten palen. Je kan ze bijvoorbeeld zo’n 5mm van de rand af monteren. Deze methode van monteren tussen de palen wordt veelal gebruikt bij toepassing van automatische poortbediening. Zo houdt je namelijk de achterkant van je houtenpalen vrij voor de montage van de armen van de poortopeners. Goed om te weten dat deze manier van monteren met zich meebrengt dat je houten draaipoorten niet veel verder open kunnen dan 90 graden. Zorg er wel goed voor dat het oog van de heng op de houten poort minimaal 5 cm vanaf de buitenkant van het hek naar binnen wordt geplaatst. Het oog komt dus niet direct aan de buitenrand van de poorten.

Hoe bevestig je de poorthengen?

  • Maak eerst de keus of je de houten poorten achter of tussen de palen wilt plaatsen (zie uitleg hierboven).
  • Plaats de hengen op de poorten en monteer de draaischarnier (het gedeelte dat je op de paal bevestigd) aan de heng door de moeren (met de hand) aan te draaien.
  • Plaats vervolgens je houten poorten op de juiste hoogte door ze op blokjes te plaatsen. Zorg dat je hekwerk waterpas staat. Afhankelijk van hoe de ondergrond loopt komen de poorten meestal zo’n 8 à 10 cm boven de grond. Plaatse ze in ieder geval niet te laag want dat kan lastig zijn bij het openen als er een takje of ander obstakel ligt. Als je inrit of grond oploopt dan komen de poorten meestel hoger. Je kan dit van tevoren uitmeten met een waterpas richting de kant waarheen de poorten opengaan.
  • Zorg dat de scharnierplaten op de juiste positie van de paal komt. Draai de grote stelmoeren handvast aan. Circa 5 á 10 mm vanaf de binnenkant van de houten palen is genoeg.
  • Druk de platen licht naar boven voor het geval er wat speling in de scharnier zit. Dit zorgt ervoor dat de poorten niet een stukje naar beneden zakken als je na het vastzetten de steuntjes onder de poorten weghaalt.
  • Boor voor met boortje 8mm in het midden van één van de vier gaten van de bovenste scharnierheng.
  • Draai vervolgens een houtdraadbout (bij voorkeur van RVS) M10(x60) in de paal. (Bestel eenvoudig mee!) Je kan hier het beste een sterke slagmoersleutel voor gebruiken. LET OP: vast = vast. Als je te lang doordraait kan de kop van de houtdraadbout eraf knappen.
  • Doe nu hetzelfde bij de overige 3 gaten.
  • Als je de bovenste heng gereed hebt ga je hetzelfde herhalen bij de onderste heng.

Bevestiging muren, pilaren of poeren

Dit zware poortbeslag leent zich uitstekend voor bevestiging of montage tussen stenen pilaren, poeren of muren. Dit zou met hele goede pluggen kunnen maar nog veel beter is chemische verankering. Je kan een setje mee bestellen.