Zoeken

Houten poort HK17

 Levertijd: 3 a 4 weken

Houten poort HK17 is bij uitstek een sierlijke poort te noemen. De bovenkant van deze houten toegangspoort heeft elegante rondingen. De rechtopstaande houten spijlen lopen met de vormen van de bovenste horizontale liggers mee. Een fraai model van top kwaliteit eikenhout of Iroko hardhout. Deze houten poort zorgt voor meer veiligheid en is een blikvanger op je erf!

Prijs houten poort berekenen

Wil jij weten wat deze houten poort kost in de uitvoering en in de maten die jij wilt? Dit kan eenvoudig met onze online calculator. Hier kies je de uitvoering, draairichtingen, type en breedte van de houten palen, de hoogte en breedte van je hekwerk, het soort hang -en sluitwerk en of je elektrische bediening wenst.

Selecteer één van de drie opties:

Dubbel hek met looppoort incl. palen

Dubbel hek met poort en palen

Bereken

Dubbel hek inclusief palen

Dubbel hek met palen

Bereken

Enkel hek of looppoort inclusief palen

Enkel hek of looppoort met palen

Bereken

▼ Lees hieronder meer ▼

Stevige constructie houten poorten

De basis van de HK17 houten poort maken wij van 28mm eikenhout of 48mm Iroko hardhout. Aan zowel de binnen- als de buitenkant monteren wij tussen de liggers een opvulplank. Hiermee krijg je een solide raamwerk waarbinnen wij de schoor plaatsen. Deze zeer solida basis maakt deze houten poorten zeer sterk en duurzaam. De 23mm dikke staanders worden verlijmd op de liggers. In combinatie met de RVS slotbouten wordt het een mooi geheel met karakter.

Standaard uitrusting HK17

Kies je voor dit model houten hek, dan krijg je standaard:

  • Twee standaard hengen per deel
  • Vaste plaatduimen
  • Twee grondpennen blank verzinkt bij de dubbele poorten
  • Robuuste overslaggrendel bij een dubbele poort / boerenklinkstel RVS bij enkele poort
  • Alle slotbouten in RVS

Wil je het helemaal goed doen? Kies dan de meest gekozen optie van de zware en verstelbare scharnieren. Een sluiting met RVS of zwarte deurklink in combinatie met een afsluitbaar slot? Stel jouw ideale hek samen.

Hoogtematen

De hoogtemaat van deze dubbele poort is 95-100 naar 120 cm | 105-110 naar 130 cm | 115 cm naar 140 cm in het midden. Het verschil tussen buitenkant en binnenkant is dus 25 tot 20 cm. Deze maat bepalen wij aan de hand van de breedte van de poort zodat het model in verhouding blijft. De maten zijn gemeten vanaf de onderkant vanaf de poort. Doordat de poort iets van de grond af komt te staan (vaak 8 a 10 cm) wordt de daadwerkelijke hoogte hoger dan de aangegeven hoogte. De bovenste horizontale ligger loopt met de ronding van de staanders mee. Dat maakt deze houten poort extra fraai en elegant!

De looppoort heeft een vlakke bovenkant en krijgt de hoogte van buitenkant van de dubbele poort. Wil je toch een ronding in de bovenste plank van deze poort? Geef het aan: tegen een geringe meerprijs realiseren we dit voor je, indien de maat van de poort dat toelaat.

Breedte staanders en tussenruimtes

De staanders van de houten poort HK17 maken wij circa 12 à 13 cm breed. De ruimtes tussen de spijlen berekenen wij op zo’n 5 à 6 cm. Omdat wij alle hekwerken op maat in onze werkplaats fabriceren kunnen we naar wens met deze maten spelen. Wil je bijvoorbeeld minder tussenruimte en toch de standaard plankbreedte? Of liever bredere planken? Wij maken jouw houten poort naar wens.

Plaatsing poorten

De plaatsing van houten poorten aan houten staanders of een muur of pilaar kan beste een ingewikkelde klus zijn. Maar als je een beetje handig bent komt je een heel eind! Zeker met behulp van de video plaatsing houten hekwerk die we voor je online hebben gezet. Deze video helpt je stap voor stap door het plaatsingsproces, van begin tot eind. Mocht dit te ingewikkeld voor je zijn of je hebt er gewoon geen zin in of tijd voor om het zelf te doen, geen probleem, wij helpen je hier graag mee! Onze handige jongens doen dit graag en zorgen ervoor dat er binnen een dag of soms halve dag een mooi hekwerk staat!

Tip bij het plaatsen van de palen: Nadat je het gat hebt gegraven en de paal erin hebt getild, vul dan de onderste helft op met droge betonmortel. Bij ruime gaten kan je er ook wat puin, stenen of (halve) stoeptegels bij in gooien. Nu kan je de paal nog goed uitrichten. Als je zeker weet dat de paal goed staat vul je het gat met afwisselend water en betonmortel dat zich direct mengt in het water. Met een stokje kan je het nog even goed mengen. Betonmortel bestel je eenvoudig mee in onze webshop.

Montage achter of tussen de palen

Met behulp van verzwaarde en verstelbare poorthengen kan je houten poorten op twee verschillende manieren vastzetten:

1. Achter de palen

Dit is de meest gekozen methode voor het plaatsen van je houten hekwerk aan houten palen. Op deze manier komen je poorten vanaf de voorkant gezien achterin je palen te hangen wat een mooie diepte teweegbrengt. De achterkant van je poorten zijn nagenoeg gelijk met de achterkant van je houten palen. Het mooie van deze wijze van montage is dat de draaipoorten heel ver opengraaid kunnen worden. Vergelijk het met een doorsnee deur in je woning. De oog waar het schroefdraad van de scharnier doorheen gaat moet aan de rand van de poorten geplaatst worden. Zie tekening hieronder.

2. Tussen de palen

De tweede manier om je houten poorten een je palen te bevestigen is door ze tussen de palen te plaatsen. Hiermee komen je poorten iets meer naar voren. Je zou de voorkant van de poorten zefls gelijk met de voorkant van de palen kunnen zetten. Deze mantagewijze wordt vaak toegepast bij poorten met automatische poortopeners. Wanneer je de poorten tussen de palen monteert houd je de gehele achterzijde van de palen vrij voor de montage van de openers. Nu moet het oog van de scharnierplaat niet aan de buitenrand van je poorten komen maar juist een eindje uit de kant. Je kan de scharnierplaat eenvoudig omdraaien. Door het toepassen van deze methode kunnen de poorten niet zover geopend worden dan bij montage achterop de palen. Echter kunnen ze zeker wel (meer dan) 90° open.

Houtsoorten poorten

Eikenhout

De meeste houten poorten maken wij van eikenhout. Ons eikenhout komt niet uit ons eigen land omdat de kwaliteit van inlands eiken vaak wat minder is. Het eikenhout dat wij gebruiken voor de poorten komt uit Oost-Europa en Frankrijk. De combinatie van de bodemsoort en het klimaat maken dat deze bomen gelijkmatiger groeien waardoor de houtnerf (jaarringen) fijner is. Hierdoor is het hout minder grillig en dat zorgt ervoor dat de poorten minder ‘werken’.

Iroko hardhout

Naast eikenhout verwerken we ook regelmatig Iroko hardhout voor onze poorten. Iroko hout is iets bruiner van kleur, heeft een hele fijne nerf en je zal er niet snel een noest in vinden. Dit hout is nog rustiger dan eikenhout en zal nog minder werken. Iroko hout vergrijsd langzaam en gelijkmatig als je het niet behandeld met een (olie)beits. Iroko hardhout valt onder duurzaamheidsklasse 1 waarmee diit houtsoort garant staat voor jarenlang plezier van je houten poorten!

Lees op deze pagina meer over de verschillen tussen Eikenhout en Iroko hardhout.

Houtsoorten palen

Als je een paar mooie en degelijke poorten hebt dan wil je daar natuurlijk ook mooie houten palen bij. Tenzij je poort aan stenen of betonnen pilaar of muur komt, in dat geval zijn palen niet altijd nodig. Echter in sommige gevallen komt er toch een paal tegen een muur. We hebben keuze uit twee soorten hout voor palen: Eikenhout en Azobé hout. Beide houtsoorten zijn in meerdere diktes verkrijgbaar.

Houtsoort / dikte paal12x12cm15x15cm18x18cm20x20cm
Eikenhout
Azobé

In levensduur wint Azobé hout het van eikenhout. Azobé valt onder duurzaamheidscategorie 1 en wordt veelvuldig toegepast bij sluizen en bootsteigers. Eikenhout is altijd nog het meeste toegepaste houtsoort voor palen bij houten poorten. Door het eikenhout deels te behandelen met een goede houtteer (tot ongeveer 10 cm boven de grond) geef je het hout bescherming tegen vocht en zuurstof. De combinatie van vocht en zuurstof zorgt namelijk voor houtrot. Om de levensduur van eiken palen te verlengen kan je de palen om de 2 à 3 jaar een stukje (10-15 cm) uitgraven, dit goed laten drogen waarna je weer een laagje teer aanbrengt. Gebruik bij voorkeur een natuurlijke houtteer! Palen van Azobé hout hoeven niet met een houtteer behandeld te worden.

Vaak worden bij poorten van Iroko hout palen van Azobé hout gekozen. De kleuren wijken iets af van elkaar maar dat is minimaal. Op bovenstaande middelste foto zie je een poort van Iroko hardhout met Azobé palen. Bij eikenhouten poorten kiest men vaak eikenhouten palen. Echter is een hekwerk van eikenhout ook prima te combineren met hardhouten palen van Azobé zoals te zien is op de rechterfoto. Als je ervoor kiest om je hekwerk inclusief palen te laten vergrijzen dan is het kleurverschil nagenoeg helemaal verdwenen.

Automatische openers

Het bedienen van je houten poorten kan uiteraard prima handmatig. Maar het ultiema gemak en comfort krijg je door je poorten automatisch te bedienen. Gewoon vanuit je auto, fiets of huis met één druk op de knop of smartphone. Wij werken uitsluitend met automatische poortbediening van TOUSEK. Zij vervaardigen zeer degelijke poortopeners van duurzame materialen als aluminium en edelmetalen. De TOUSEK openers zijn onderhoudsarm en gaan jarenlang probleemloos mee.

Voor het openen en sluiten van je poorten heb je de keuze uit verschillende opties: handzender, wandzender voor in huis, smartphone, codepaneel met kaartlezer, en fotocellen) of een combinatie van deze middelen. Daarnaast is er geïnvesteerd in het design van de poortopeners, wel zo belangrijk om je poort goed tot zijn recht te laten komen. Of je nu al trotse eigenaar bent van een houten poort of deze nog moet laten plaatsen, de automatische poortopeners van TOUSEK kunnen in beide gevallen door Royal Fence worden geïnstalleerd.

Samenwerking Trees For All

Wij houden van hout en dus ook van bomen. Wij gebruiken materiaal uit de natuur en willen daarom ook weer iets teruggeven aan de natuur. Voor elk verkocht hekdeel laten wij de organisatie Trees For All een boom planten. Bestel je een dubbele poort met loophek ernaast dan betekent dit dat we 3 bomen laten planten. Op deze manier geven wij meer terug aan de natuur dan dat we gebruiken. Onze wereld heeft namelijk meer bomen en bos nodig. Daarom kiezen wij voor deze prachtige samenwering met Trees for All. Voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en gezonde leefomstandigheden.

Houten hek op maat

Elke situatie is anders. Daarom maken wij de hekken helemaal op maat naar jouw situatie en wens. Met onze calculator kun je stap voor stap al jouw jouw wensen invoeren. Hierbij geef je jouw maten en wensen door. Ook het wel of niet laten bezorgen of plaatsen door Royal Fence kan je aangeven. Jouw situatie, jouw poort, jouw wensen, jouw prijs. Probeer het direct uit!